Z 6. veřejného zasedání Zastupitelstva města Šlapanice

05. 11. 2015 /

Na 6. veřejném zasedání Zastupitelstva města Šlapanice, které se konalo ve středu 4. listopadu 2015, zastupitelstvo schválilo pokyny pro zpracování nového, v pořadí již 2. návrhu územního plánu Šlapanic (ÚP).

Podstatou pokynů pro zpracování nového návrhu jsou především vypuštění ploch pro průmyslovou zónu a důraz na dopravní řešení, které bude respektovat potřeby Šlapanic i Brna, popř. JMK. Oba tyto požadavky pocházejí ze stanovisek dotčených orgánů k původně předloženému návrhu ÚP z roku 2014. Schválením pokynů mohou být zahájeny práce na zpracování nového návrhu. 

Tajemnice Svazku obcí pro vodovody a kanalizace Šlapanicko Markéta Staňková informovala o hospodaření svazku a o posílení skupinového vodovodu. Na požádání rady města uvedla podrobnosti o situaci ohledně připojení Jiříkovic na skupinový vodovod s vodou z nového vrtu na Říčkách. RM požádala o vysvětlení vzhledem ke kolujícím informacím o problémech s tvrdostí vody v Jiříkovicích. Na zasedání tak zaznělo, že voda má kvalitu kojenecké vody, současně ale platí, že jako krasová je tvrdší. V Jiříkovicích se nyní obec ve spolupráci se svazkem a Vodárenskou akciovou společností, a. s. (VAS) snaží řešit problém zařízením na úpravu vody, provádějí se kontrolní odběry vody a zvažují se možnosti řešení. Chemické úpravy vody se jeví jako nejméně vhodná varianta. Svazek s provozovatelem VAS budou pečlivě zvažovat další postup (míchání/ředění vody s brněnskou, méně tvrdou vodou aj.). O dalším vývoji bude město občany informovat.

Dále starostka informovala zastupitele o prvním výstupu právní prověrky na areál ICEC. Jak z ní vyplynulo, kvůli existenci ekologické smlouvy se jeví získání dotačních titulů jako málo pravděpodobné. Město tak nyní prověřuje další možnosti, včetně přezkumu nákladnosti projektu na 2. etapu sanace areálu.

Pro lokalitu Jiráskova byla podepsána smlouva o dílo se zpracovatelem projektové dokumentace.

Ředitel SATESO s. r. o. Milan Palásek podal zprávu o zjištěních v hospodaření této společnosti. Čas na vyjádření si vyžádal předchozí jednatel společnosti zastupitel Svatopluk Novák. Zpráva bude znovu projednávána na dalším zasedání zastupitelstva.