Informace o rušení příjmu pozemního televizního vysílání DVB-T

22. 12. 2015 /

V souvislosti s budováním nových mobilních sítí LTE v České republice se objevují stížností občanů nebo obcí na rušení příjmu pozemního televizního vysílání (DVB-T). V některých lokalitách došlo přechodně k úplné ztrátě televizního signálu pro celé oblasti/čtvrti nebo jsou rušeny jednotlivé domácnosti.

Občané mají nárok na opravu zdarma v případě prokázání rušení ze strany základnové stanice (BTS) LTE, kterou hradí příslušný mobilní operátor způsobující rušení. Podmínkou pro bezplatnou opravu je bez závadová instalace přijímacího zařízení (tj. antény, svodu a přijímače) a dostatečná intenzita televizního signálu. Mnozí diváci bohužel řeší ztrátu TV signálu vlastními silami a zbytečně platí za instalaci odrušovacích filtrů a práci servisním firmám z vlastních prostředků.

Pro zvýšení informovanosti veřejnosti o situaci související s výstavbou nových sítí LTE, je zde ke stažení informační materiál co dělat v případech výskytu rušení příjmu televize. Informační materiál popisuje důvody vzniku rušení, jak se rušení projevuje, jak správně postupovat a kam ztrátu TV signálu ohlásit. Jediným orgánem, který je oprávněn rušení TV příjmu řešit, a optimálním místem pro nahlášení rušení TV signálu jsou jednotlivá oblastní pracoviště Českého telekomunikačního úřadu.

Postup, jak řešit případy rušení pozemního televizního vysílání a na koho se v této věci obrátit naleznete v přiloženém dokumetu: Informace o rušení televizního vysílání (PDF 283.31 kB)