Vláda částečně uvolnila mimořádná opatření

07. 04. 2020 / Ostatní

Vláda ČR na jednání v pondělí 6. dubna 2020 přistoupila k částečnému uvolnění přísných protiepidemických opatření.

Od úterý 7. 4. bude možné individuálně sportovat bez roušek, uvolňují se venkovní sportovní aktivity individuálního charakteru, jako je například běh nebo cyklistika. Pro sportovce platí výjimka z nošení roušky, pokud se bude pohybovat v bezpečné minimálně dvoumetrové vzdálenosti od dalších lidí. Lze opět využívat venkovní veřejná sportoviště při dodržování platných nařízení. Společně mohou sportovat nejvýše dvě osoby (s výjimkou členů domácnosti) a nesmí přitom využívat vnitřní šatny, sprchy a další uzavřené společné prostory.

Od čtvrtka 9. 4. 2020 umožní vláda i provoz prodejen hobbymarketů, železářství, stavebnin a prodejen jízdních kol a cykloservisů. Všichni prodejci, nově i dříve povolení, však budou muset od čtvrtka dodržovat přísnější hygienická opatření – budou muset zajistit ve svých provozovnách dodržování minimálně dvoumetrových odstupů mezi zákazníky, u nejvíce exponovaného zboží umístit dezinfekční přípravky a obsluhovat v rukavicích.

Lidé budou po 14. 4. 2020 možná moci v odůvodněných případech vycestovat z Česka. Budou mít možnost v odůvodněných případech vycestovat například za účelem obchodního jednání, návštěvy lékaře nebo příbuzného, nicméně po návratu budou muset do čtrnáctidenní karantény. Zrušení plošného zákazu vycestovat bude však platit jen v případě, že sněmovna rozhodne o prodloužení nouzového stavu.

Vláda dále rozhodla, že tuzemské cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s odjezdem do 31. 8. 2020. Místo nich budou klientům vydávat poukazy na rovnocenné cesty. Poukazy budou mít možnost odmítnout lidé nad 65 let, zdravotně postižení nebo nezaměstnaní. V případě, že lidé poukaz do 31. 8. příštího roku nevyčerpají, kanceláře jim budou muset vrátit peníze.

Více informací na www.vlada.cz