Od 1. září opět zavedena povinnost nosit roušky ve vybraných vnitřních prostorech

25. 08. 2020 / Zdravotnictví, Z radnice

Od 1. září budou roušky povinné v zařízeních zdravotních a sociálních služeb, ve veřejné dopravě, na úřadech či ve volebních místnostech. Kapacita hromadných akcí zůstává stejná, na vnitřní akce nad 100 osob však bude vstup pouze s rouškou.

Mimořádné opatření, které zavádí povinnost ochrany dýchacích cest, se tedy od září nově vztahuje na některé vnitřní prostory staveb a veřejnou dopravu, konkrétně se jedná o:

  • zařízení zdravotních a sociálních služeb (nemocnice, ambulance, polikliniky, domovy pro seniory, stacionáře, lékárny a další zařízení),
  • úřady (místnosti určené pro kontakt s veřejností v době, kdy slouží pro tento účel),
  • veřejná doprava (MHD, meziměstská doprava, taxislužby, zájezdové autobusy a další),
  • vnitřní hromadné akce nad 100 osob,
  • volební místnosti.

Toto mimořádné opatření neplatí např. pro děti do dvou let, osoby s poruchou intelektu, autistického spektra nebo např. kognitivní poruchou, řidičů veřejné dopravy, uživatelů v zařízeních sociální péče, snoubence v průběhu sňatečného obřadu a některých dalších případech.

Prosíme občany, aby v nadcházejícím období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění dbali na vyšší hygienu rukou a zejména, pokud by se necítili zdravotně dobře, zůstali doma nebo kontaktovali svého praktického lékaře.

Podrobné informace a přehled všech výjimek z mimořádného opatření naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz.

Roušky od 1. září - infografika