Solidarita s Ukrajinou

01. 03. 2022 / Z radnice, Samospráva

Na včerejším online jednání s hejtmanem JMK zazněly čtyři základní parametry pomoci Ukrajině a také emocionální ochrany našich dětí.

  1. Nově příchozí by se měli do tří dnů zaregistrovat na pracovišti Odboru azylové a migrační politiky pro získání speciálního dlouhodobého víza, díky kterému také automaticky získají nárok na zdravotní pojištění. Velmi důležité pro ošetření u lékaře! Nejbližší pracoviště najdete na Tuřance, kontakty zde: Pracoviště MV odboru azylové a migrační politiky - Jihomoravský kraj - Ministerstvo vnitra České republiky (mvcr.cz). V krátké době bude otevřeno centrální místo JMK pro příchozí, a to na na BVV.
  2. Hmotnou pomoc je lépe nyní organizovat především adresně a ideálně ve spolupráci s osvědčenými neziskovkami, které se již orientují v situaci a budou případně vybavovat nově příchozí.
  3. Pokud máte již někoho, o koho se staráte či jinak pomáháte a máte nějaké dotazy, případně potřebujete nějak pomoci, neváhejte se na nás obrátit. Konkrétně na pana Ludvíka Kunze: kunz@slapanice.cz, případně i na mě prostřednictvím sekretariátu: sekretariat@slapanice.cz.
  4. CHRAŇTE své děti a mluvte s nimi přiměřeným způsobem o tom, co se děje. Je to pro ně velký stres, který v žádném případě nepodceňujte! Pomoc například zde: Jak mluvit s dětmi o válce? Centrum Locika připravilo návod — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz).

Díky, že pomáháte.

Michaela Trněná

Jak mluvit s dětmi o válce