Celé Česko čte dětem už popáté ve Šlapanicích

07. 06. 2022 / Děti a mládež, Školství, Kultura

V atletickém areálu Základní školy Šlapanice se v pátek 3. června 2022 uskutečnil 5. ročník akce Celé Česko čte dětem ve Šlapanicích. Petra Šimberová a Milan Němec, herci z Městského divadla Brno, četli dětem ve dvou blocích z knih, které připravila Městská knihovna Šlapanice.

Po uvítání od Zory Dufkové a Evy Helbichové se děti mohly zaposlouchat do čtení. V prvním bloku to byla kniha Eliáš a babička z vajíčka od spisovatelky Ivy Procházkové a čtení se zúčastnily děti z MŠ Hvězdička, MŠ Zahrádka, MŠ Ponětovice, Školičky Sokolík, nulté, první a druhé třídy ZŠ Šlapanice. Nejen nadávání šest a půl roku starého kluka Eliáše, hlavní postavy z knížky, u dětí vyvolávalo salvy smíchu. V druhém bloku herci četli z knihy Matylda od Roalda Dahla pro žáky 3. až 5. tříd ZŠ Šlapanice.

Pokud děti knihy zaujaly, obě si můžete zapůjčit na dětském oddělení naší knihovny, kde vás srdečně zveme s mottem akce: Pojďme dětem číst. Stačí 20 minut, každý den!

Akce se pravidelně koná pod hlavičkou Celé Česko čte dětem v rámci Týdne čtení dětem, který probíhá každoročně první týden v červnu. Do oslav literatury se mohou zapojit školy, školky, knihovny, mateřská centra, literární kavárny, široká veřejnost a další instituce po celé České republice. 

Posláním obecně prospěšné společnosti Celé Česko čte dětem je prostřednictvím společného čtení budovat pevné vazby v rodině. Pravidelné předčítání dětem má obrovský význam pro rozvoj jejich emocionálního zdraví. Předčítání rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení a utváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem. 

Záložka