Malí lyžaři v Olešnici

04. 04. 2023 / Školství

Naše jediná třída s rozšířenou výukou tělocviku na ZŠ Šlapanice se na konci ledna opět zúčastnila čtyř celých dnů na lyžařském výcviku ve Ski areálu v Olešnici na Moravě.

Dvacet dva malých lyžařů tady bylo již před rokem, proto už letos děti věděly, na co se mohou těšit. Dva brzké ranní autobusy vždy po sedmé hodině nabíraly odpočaté děti na parkovišti u školy a vracely nám je v 16 hodin příjemně unavené se spokojeným výrazem na vymrzlých tvářičkách, s mokrými rukavicemi i lyžáky a s prázdnými krabičkami od svačin.
Třídu 2. E společně s některými čtvrťáky si vzali do parády učitelé naší školy s instruktorským lyžařským kurzem. Rozdělili si žáky do skupin podle lyžařské pokročilosti a důsledně je učili sjezdu z kopce. Ze začátku si děti zopakovaly jízdu pluhem a bez hůlek, pak přidávaly obloučky, slalom, naučily se brzdit i jízdu na pomě a kotvě. I ty děti, které minulý rok teprve s lyžemi začínaly, již letos ke zdolání kopce nahoru využívaly kotvy ve dvojicích. Na čerstvém vzduchu tak děti pobyly denně minimálně pět hodin.

Věděli jste, že i na kopci si můžete udělat hranolky a pizzu? Ruce vám zůstanou čisté a žaludek prázdný, avšak těmito lyžařskými styly sjedete bezpečně na lyžích z kopce.

V úterý si naše děti na svahu převzaly pololetní vysvědčení a ve čtvrtek si na památku dovezly domů diplom. Při výcviku zažily spoustu zábavy a užily si i poslední hrátky ve sněhu pro tento rok. Všichni se vrátili v pořádku domů s nově sjetými kilometry a zážitky se spolužáky.

Chtěla bych poděkovat našemu pedagogickému sboru a zaměstnancům Ski areálu Olešnice za skvěle odvedenou práci. Kéž jsou i další ročníky těchto lyžařských výcvikových kurzů přínosem pro děti a upevní v nich kladný vztah nejen ke sportu, ale také k času strávenému v kolektivu, rozšíří jejich kamarádské vztahy se spolužáky a obohatí je o společné, nezapomenutelné zážitky.

Jana Hudečková, MSc.
Foto: Martina Fuksová