Sedmé Líté boje pod šlapanickým radničním mečem

01. 12. 2023 / Spolky

Šedesát šachistů se sešlo na již sedmém ročníku šlapanického rapidu Líté boje pod radničním mečem.

Ten se hraje v útulném sále restaurantu Radnice, kde kdysi skutečně byla obecní radnice. Na venkovní zdi můžeme spatřit repliku starodávného meče symbolizujícího právo. „Meč tehdy vztyčován byl na výstrahu zlodějům jarmarečním, kteří po jarmarcích chodili a kradli, ale též připomínal prodávajícím kupcům, by míra jejich spravedlivá byla a jednání jejich s kupujícími poctivé“. Takže zde se od roku 2017 scházejí třetí zářijovou sobotu příznivci královské hry všech úrovní od nadšených amatérů až po mezinárodně proslulé a otitulované přední české hráče a hráčky.

Sedmikolový turnaj 2x20 pořádaný spolkem Kavka měl dosud každý rok jiného vítěze a nové jméno zapsal do své historie i letos: suverénně vyhrál mezinárodní mistr Vojtěch Zwardoń, který povolil jen jednu remízu druhému nasazenému Milanu Smištíkovi. Milana Smištíka ale porazila mezinárodní mistryně Nataša Richterová, která se s 5,5 body vyhoupla na druhé místo v turnaji a v posledním kole i Karel Kredl, který skončil rovněž s 5,5 body třetí. Nejlepším hráčem ze Šlapanic byl Ludvík Tůma.

Šlapanický turnaj je tradičně i příjemnou událostí společenskou, na niž si nacházejí cestu zajímaví hosté i osobnosti veřejného života. Mezi diváky se objevili dnes již nehrající legendy československého šachu Bohuslav a Libuše Skácelovi, turnaj pozdravili starostka Šlapanic Michaela Trněná a poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

 

Fotogalerie: 
1) Pozdrav starostky Šlapanic Michaely Trněné. U stolku s cenami dnes již nehrající mistryně FIDE Libuše Skácelová, roz. Záhorovská, která v 70. a 80. letech patřila k československé špičce ženského šachu. 
2) Pozdrav poslance Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského. Jeho synové jsou aktivními hráči mládežnického šachu a otce zásobují šachovými vtipy. Zcela vlevo mezinárodní mistr Jaroslav Bureš, tentokrát v roli rozhodčího. 
3) Pětice nejlepších. 5. Matěj Kuchař; 4. Ondřej Havelka; 3. Karel Kredl; 2. Nataša Richterová; 1. Vojtěch Zwardoń.