Cyklojízda

datum
04. 06. 2022 15:00 h
místo
Šlapanice, železniční Stanice, 664 51 Šlapanice, Česko

Zveme všechny malé i velké cyklisty na Cyklojízdu. Součástí akce je výlet na kolech a také preventivní program se simulací zásahu u dopravní nehody v parku.

Program:

15:00 Sraz na parkovišti u sokolovny. Výlet pro malé i velké cyklisty v délce přibližně do 10 km. Doprovod dětí není zajištěn! Na děti, které se zúčastní výletu, čekají v parku drobné odměny. 

16:30 Simulace zásahu při dopravní nehodě v městském parku. Dbejte prosím pokynů pořadatelů a nevstupujte po dobu ukázky do vyhrazených prostorů.

17:00 Stanoviště s ukázkami první pomoci a úkoly zaměřené na prevenci v městském parku.

V případě nepříznivého počasí se akce nekoná. Sledujte aktuality na Facebooku města. 

Doprovod dětí není zajištěn. Za bezpečnost dětí zodpovídají po celou dobu konání akce rodiče. Jeďte opatrně, zvláště v místech, kde se cyklostezky kříží se silnicí. Nezapomeňte na cyklistické helmy a povinnou výbavu.

 

A co vás mimo jiné čeká?

Simulace dopravní nehody - prevence letních úrazů malých i velkých (nejen) cyklistů

Zraněná osoba v osobním autě a dítě pod koly vozidla. To je začátek toho, co diváci uvidí při komentované simulaci dopravní nehody. 

Srážku auta s cyklistou pro veřejnost zinscenují členové místní skupiny Českého červeného kříže Šlapanice ve spolupráci s profesionálními záchranáři. 

Dítě jedoucí v autě jako spolujezdec se snaží dovolat pomoci pro zraněného rodiče a sraženou osobu. V určenou dobu se ozve houkačka a na místo přijíždí sanitka. Záchranáři postupují jako při skutečné nehodě. Moderátor celou akci komentuje a vysvětluje doporučené postupy.

Zásahem však akce nekončí. Následně si zájemci mohou postupy vyzkoušet na jednotlivých stanovištích ČČK s nácvikem kardiopulmonální resuscitace, zástavy krvácení apod. 

Děti si mohou prohlédnout sanitku. Prostor bude i pro diskusi se zdravotníky a lékařkou ZZS JMK. 

Celá akce bude probíhat ve spolupráci s Městskou policií Šlapanice. Na stanovištích MP si budete moci prohlédnout povinnou výbavu kola, procvičit dopravní značky a plnit úkoly.

Dle vyjádření psychologů je taková akce dobrou cestou, kterou se prevence může ubírat: názorně ukázat a potom hovořit a vysvětlovat. Určitě je to účinnější než děti a mládež uměle ochraňovat před skutečností. 

Plakát ke stažení (PDF 492.55 kB)

Plakát

49.15921783 16.72891808