Šlapanické informační okénko

08. 02. 2024 / Ostatní, Z radnice

Na informace o místním dění jsme se zeptali vedení města. Pojďte se s námi začíst do novinek ve vašem okolí. Je téma, které vás zajímá? Napište nám na info@slapanice.cz.

Kříž na novém hřbitově

Možná jste si všimli, že začátkem minulého víkendu byl značně poškozen nově zrestaurovaný kříž Josefa a Amálie Zemanových stojící v nové části hřbitova ve Šlapanicích. O jeho historii vás mimo jiné informujeme také na stránkách aktuálního zpravodaje. Jednalo se o nehodu, kdy řidič pracovního vozidla soukromé kamenické firmy při couvání přehlédl překážku v cestě a kříž srazil. 
O svou dominantu tím však nový hřbitov nepřijde. Po vzájemné dohodě bude kříž znovu opraven a nenávratně poškozená vrchní část bude nahrazena novou z pískovcového kamene.

Jak funguje program kastrace koček

V rámci debaty o integrovaném programu kastrace koček reagujeme na často se objevující dotazy. Program je z velké části založen právě na spolupráci s dobrovolníky, kteří mají o toulavé kočky starost a kromě krmení by chtěli využít další možnosti pomoci toulavým zvířatům i městu. Pro takovou příležitost je možné si u MVDr. Bednářové půjčit přepravní box či odchytový sklopec.
Vzhledem k tomu, že město Šlapanice nemá vlastní odchytovou službu, je pro něj objednání výjezdové služby značně nákladné a efektivitu přináší pouze v případě objevení ohniska kolonie koček, kde se jich zdržuje velké množství. O takovém místě mohou obyvatelé své město informovat.

Kočka, která není označena čipem, známkou, tetováním nebo jiným prokazatelným způsobem je považována za toulavou i pokud majitele má. Ten v případě nechtěného odchytu a kastrace kočky, nemá nárok vznášet námitky či požadovat odškodné. Proto znovu prosíme majitele koček domácích, které se volně pohybují venku, aby sami využili možnosti slevy a nechali je vykastrovat.

Podmínkou příspěvku je vyplněná žádost o kastraci na webu www.obcekastruji.cz, který provozuje organizace KasProCats kastrační program, z.s.,
Pro komplexní informace můžete také navštívit stránku www.kasprocats.cz. Vaše případné dotazy zodpoví na tel. 776 192 783, nebo e-mailu info@kasprocats.cz
O kastraci můžete požádat zde: www.obcekastruji.cz